0031 162 224 468 info@jalodex.nl

Trends in verlichting

 

Domotica
Er is een enorme toename in het gebruik van (draadloze) lichtschakel en regelsystemen. Of het nu gaat om het creëren van licht-scenes of het op afstand bedienen van zonwering, verwarming of het via camera’s in de gaten houden van een ruimte of compleet woonhuis. Steeds meer fabrikanten bieden systemen aan, die onderling met elkaar kunnen communiceren, maar daarnaast ook een veelvoud aan schakel en regelfuncties bezitten.

Sfeer
Met verlichting kunnen we ook steeds meer de totale sfeer in een ruimte veranderen (RGB). Een ruimte is op deze manier, via tablet, mobieltje of ingebouwd schakelpaneel qua sfeer, op ieder gewenst moment, aan te passen. Na een serieuze vergadering, de sfeer in dezelfde ruimte aanpassen voor een jubileumfeestje of borrel ? Geen probleem, met bijvoorbeeld DMX of Dali, kan de verlichting worden gedimd en/of veranderd worden van kleur.

Minder is meer
Het consequent toepassen van het juiste licht op de juiste plaats bespaard energiekosten en verhoogd werklust en verhoogd het energieniveau van de gebruiker. We zien steeds meer zogenaamde multifunctionele armaturen, die naast het voorzien van algemene verlichting, ook een spotlight en/of sfeerfunctie bezitten. Waar voorheen meerdere typen armaturen nodig waren, volstaat nu één armatuur.

Slimmer omgaan met licht
Duurzaam, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, CO2 neutraal, kostenbesparing, efficiëntieverbetering, kan alleen gerealiseerd worden als we slimme producten toepassen. Aanwezigheidssensoren en daglichtindicatoren zijn hier een voorbeeld van. Aanwezigheidssensoren zorgen ervoor dat het licht aangaat wanneer de sensor een signaal oppikt. Een voorbeeld van een specifieke toepassing van dit type sensor is de corridorverlichting. In een hal brand de verlichting, op een vooraf ingesteld laag niveau (gedimd), bij passeren, activeert de sensor de verlichting en wordt deze versterkt. Niveau en tijdsduur zijn volledig instelbaar.
Een daglichtindicator houdt rekening met het natuurlijke licht dat al in de ruimte aanwezig is, via ramen en deuren, Hij dimt terug op die plaatsen waar toenemend of voldoende daglicht binnenkomt.

Openbare verlichting / Smart City
De definitieve transitie van conventionele verlichting naar intelligente Led verlichting is in volle gang. Binnen afzienbare tijd bestaat de openbare verlichting volledig uit armaturen die tot veel meer in staat zijn dan licht geven alleen.

Verlichting wordt steeds slimmer. Er zijn al intelligente lampen, waarbij alle (RGB) armaturen een eigen IP-adres hebben en in verbinding staan met het internet. Dit maakt het mogelijk om verlichting te sturen, of concreet gezegd: de sfeer aan te passen.
Het verlichtingssysteem zal op termijn zelf in staat zijn om, op realtime basis, te zien welke verlichting het best past bij welk moment of gebeurtenis.
Daarnaast zien we dat er ook steeds meer stand-alone lichtmasten worden ingezet, bijvoorbeeld van het merk Priess, voorzien van hun eigen spanningsvoorziening op basis van zonnecellen.

Straatverlichting kan uitgerust worden met een scala aan sensoren die bijvoorbeeld, in de toekomst, de mate van fijnstof in de lucht kunnen meten of de hoeveelheid verkeer in een bepaald gebied. Denk hierbij aan de, door Lighting Pole Services leverbare lichtmasten van het merk Priess, met ingebouwde WIFI voorziening, 4G netwerk en/of oplaadpunt voor auto of E-bike.
Internet of things, gaat straatverlichting verder “koppelen” met objecten en personen, het direct communiceren met een individuele lichtbron, via mobiele telefoon of tablet wordt dan mogelijk. Onderhoud en beheer van straatverlichting gaat hiermee dus ook veranderen. Het wordt overzichtelijker en nog beter beheersbaar, maar vergt wel de nodige aanpassing qua kennis.

Toepassing van gelijkspanning in openbare verlichting

Het omzetten van gelijkspanning (DC) in wisselspanning (AC) kost energie. Het is daarom SMART (slim) om gelijkspanning, als spanningsvoorziening te gebruiken, omdat dit leidt tot een veel efficiënter gebruik van energie en grondstoffen. Gelijkspanning stelt ons uitstekend in staat, om het ook in openbare verlichting toe te passen.
Gelijkspanning biedt vele voordelen. Er kunnen dunnere, langere kabels gebruikt worden. Aansluitmogelijkheid direct in de mast. Minder energieverliezen en toename van betrouwbaarheid en veiligheid. Er kan gecommuniceerd worden met individuele lichtbronnen (Dataoverdracht / Powerline).